Morchelsklerotien aus getrockneten Pilzen

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Mycelio
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Morchelsklerotien aus getrockneten Pilzen

Beitrag von Mycelio » Mittwoch, 28. Januar 2009 12:31

Hallo,


nach einigen Versuchen habe ich eine sehr einfache und ertragreiche Methode gefunden, Morchelsklerotien zu züchten. So geht's:

Mein Ausgangsmaterial ist eine Packung getrockneter Spitzmorcheln aus dem Supermarkt.
IMG_1491.jpg
Die waren sehr sauber, erst nach längerem, kräftigen Schütteln, setzte sich brauner Staub auf dem Boden ab. Ich habe dann einfach ein Loch in die Folienversiegelung gestochen und den Staub in ein sauberes Glas geschüttelt.

Für den ersten Schritt habe ich kleine Gläser mit Stroh und Pferdemist sterilisiert. Das ist nicht die beste Morchelnahrung, aber Kontaminationen scheinen es darauf sehr schwer zu haben. Zum Beimpfen nutzte ich den kleinsten Schraubenzieher, den ich finden konnte. Ein Draht, eine Nadel oder die Spitze eines Skalpells sollte aber genauso gut geeignet sein, da wir ja bloß ein paar dutzend Sporen benötigen und das Kontirisiko so klein wie möglich halten wollen.
Nach 24 Stunden war in den ersten Gläsern Mycel zu sehen, nach 48 Stunden in allen. Sechs bis acht Tage nach Beimpfung war das Substrat in allen Gläsern komplett durchwachsen und die ersten Sklerotien formten sich, mal mehr, mal weniger. In keinem der elf Gläser zeigte sich während der letzten sechs Wochen irgendeine Konti.
IMG_1478.jpg

Nach 17 Tagen habe ich mit einem sauberen Messer ein paar winzige Sklerotien entnommen, um größere Gläser zu beimpfen. Ich hatte mit einer Mischung aus Weizen, Linsen und Hanfsamen (eingeweicht und keimen lassen) experimentiert, bedeckt mit Stroh/Mist, bedeckt mit Steinen (Blähton/Seramis) und etwas Aktivkohle, ein Teil Getreide, ein Teil Stroh/Mist und zwei Teile Steine, alles gründlich sterilisiert. Die Sklerotien wurden dann in der Schicht mit den Steinen vergraben. Fünf Tage später war das Mycel bereits durch und begann, Sklerotien zu bilden. So sah es nach neun und 28 Tagen aus:
IMG_1466.jpg
IMG_1483.jpg

Und nochmal das ganze Glas:
IMG_1481.jpg
Die Gläser standen dunkel, die ersten in einer Schublade, die zweiten in einer Pappschachtel. Licht bekamen sie nur während der täglichen Inspektion.

Ich denke nicht, dass meine Getreide-Mixtur und das keimen lassen sehr wichtig sind, da zwei andere ältere Stämme von Spitz- und Speisemorchel im gleichen Substrat bescheidene Ergebnisse lieferten. Es scheint wichtiger zu sein, eine frische und kräftige Kultur zu haben, um viele Sklerotien zu bekommen.

Viel Spaß und Glück bei euren Versuchen,
Carsten
Zuletzt geändert von Mycelio am Mittwoch, 28. Januar 2009 14:49, insgesamt 1-mal geändert.
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Hephaistos
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Re: Morchelsklerotien aus getrockneten Pilzen

Beitrag von Hephaistos » Mittwoch, 28. Januar 2009 13:50

Danke Carsten für deine tolle Beschreibung deiner Versuche! Aber eine Bitte hätte ich noch:
Mycelio hat geschrieben:Zum Beimpfen nutzte ich den kleinsten Schraubenzieher, den ich finden konnte. Ein Draht oder eine Nadel sollte aber genausogut geeignet sein, da wir ja bloß ein paar dutzend Sporen benötigen und das Kontirisiko so klein wie möglich halten wollen.
Könntest du diesen Schritt vielleicht noch etws genauer beschreiben?

Noch mal Danke und liebe Grüße,
Hary
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Beitrag von Mycelio » Mittwoch, 28. Januar 2009 14:47

Aber gerne, das war so ein Feinmechanikerschraubenzieher, mit dem ich die Sporen in die Gläser geschaufelt habe, nicht ganz einen Millimeter breit. Da muß man beim Beimpfen nur den Deckel des Glases an einer Seite minimal anheben, mit dem Schraubenzieher rein, ihn drehen und die Sporen auf das Substrat fallen lassen. Die Menge an Sporenpulver war dementsprechend winzig, viel kleiner als ein Körnchen Salz, wahrscheinlich immer noch viel zu viel.

Auf diese Weise wollte ich vermeiden, daß Staub in die Gläser gelangt, ich arbeite ja ohne Glovebox. Hatte den Schraubenzieher auch vorher in eine Flamme gehalten und kurz abkühlen lassen.


Grüße, Carsten
li-barthel
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Beitrag von li-barthel » Freitag, 11. September 2009 11:33

Hallo everybody,
I am new here, sorry my German is not good enough I have to write in English. I am a Chinese living in Germany. Just this summer started to culture morel mycelium as a hobby :)
I started my culture from dried mushrooms, with a mixture of bark compost and wheat the mycelium can grow good. Somtimes in some glass bottle there is tiny sclerotia growth, sometimes not, but I wonder those tiny sclerotias are not the same one leading to fruit, they are more like nutrition storage and suvive for unfavorable conditions. What do your guys think about this?
From internet one can hear many cases that morels were found in bark compost, I also tried some bark samples from different brand names and found out only the Rinden Humus can grow the morel mycelium, but can not give a full nutrition for it, so I still wonder how is the case happen in nature.
One interesting thing is the top sand layer enhance more sclerotias production than the othe one without, but these two bottles were with fresh corn as the bottom nutrition rich layer, corn looks not good for morel mycelium , two much water or other reasons?[img]http://J:/image118
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Beitrag von Mycelio » Samstag, 12. September 2009 21:41

Hello and welcome onboard!

Writing in english shouldn't be a big problem. I think most of us can read and understand it. There's also automatic translation.

Regarding your questions:
li-barthel hat geschrieben:Somtimes in some glass bottle there is tiny sclerotia growth, sometimes not, but I wonder those tiny sclerotias are not the same one leading to fruit, they are more like nutrition storage and suvive for unfavorable conditions. What do your guys think about this?
Yes, perhaps these are for surviving summer. End of last winter I buried some in soil and in clay pellets with activated charcoal, but nothing happened.
From internet one can hear many cases that morels were found in bark compost, I also tried some bark samples from different brand names and found out only the Rinden Humus can grow the morel mycelium, but can not give a full nutrition for it, so I still wonder how is the case happen in nature.
I'd expect that Rindenhumus is already too far decomposed. All the available carbohydrates and other nutrients may be gone completely. What I read repeatedly was that people use pine bark mulch in autumn in their gardens on top of their flower beds, which are often overfertilized. The following spring, some of them find morels growing, most times black morels, morchella conica. I think there are spores or possibly mycelium on the bark chips, which grow and find enough nutrients in the bark and in the soil below. Sometimes they fruit next to the mulched bed, as they tend to form sclerotia in places, which are low in nutrients.
One interesting thing is the top sand layer enhance more sclerotias production than the othe one without, but these two bottles were with fresh corn as the bottom nutrition rich layer, corn looks not good for morel mycelium , two much water or other reasons?
A top layer of nutrient free material seems to always enhance sclerotia production. Haven't tried sand yet. My few experiments lead me to think that grain should be supplemented by some source of nitrogen, like lentils, beans or manure.

For more information you may want to take a look here:
Morchel-Infos
The top link in the bottom post leads to an older PDF by Volk and Leonard, comparing different sources of nutrients.

But keep in mind, that propably only the cultivation of morel sclerotia will be successful. Only Ron Ower and his follwers managed fruiting under controlled conditions. Their patent description is misleading and since the late 80s the true details are one of the best kept secrets in this world.

Greetings, Carsten

PS: Please try again embedding your image. You seem to have entered the location on your harddrive instead of the address, where you uploaded it.
li-barthel
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Beitrag von li-barthel » Sonntag, 13. September 2009 17:55

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Beitrag von Mycelio » Montag, 14. September 2009 00:31

Yes, the corn layer seems to be way too wet. The mycelium must have big problems to grow under water. I'm sure you can harvest much more sclerotia with a drier substrate.

Greetigs, Carsten
li-barthel
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Beitrag von li-barthel » Montag, 14. September 2009 10:14

Hello Carsten,
Thanks for your response!
I also think the morel mycelium do not like that much water, actualy the corn I put in at the begining was not that wet, but during the growth it became wetter and wetter, with wheat there is no such thing happen. I now stop to use the Zuckermais which is available now in the season.

I also read some papers available on the internet, like the Thomas J. Volk paper about sclerotium formation, what makes me confused is that he showed in the jars the small sclerotiums (page 3097 left), quite like the ones in the picture I pasted above, but the same page right side with a ruler underneath those two mature bigger ones are something different in my eyes than the small ones in the jars at nutrition poor upper layer.

For me I never get the tiny sclorotium bigger than 5mm in the soil layer, in stead, some jars I have start white dense growth of the morel mycelim, then the dense white mycelium turns yellow brown, also harder and harder after some weeks, I now think this should be the right so called sclerotiums for the next friuting step. What do you think about?

Regards,
Li-Barthel
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Beitrag von Mycelio » Montag, 14. September 2009 12:39

Hello Li-Barthel,

perhaps one needs to use less water for the rest of the substrate, when using corn.

Regarding Volks paper an the size of his sclerotia, I think he shows the process of growing from tiny to large. The image quality isn't great, but I believe to see large ones in picture d on the right side.

For the dense white mycelium I either had it initially, but then no sclerotia develop, or several weeks after sclerotia maturation. First I thought something would go wrong, but now I wonder, if that is the stage, when fruitbodies develop, if the conditions would be right. Though that is just an unproven idea.

Greetings, Carsten
li-barthel
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Beitrag von li-barthel » Montag, 14. September 2009 16:27

Hello Carsten,

I think I agree with your unproven idea.
Yes, many things are not clear with this mushroom, till one can fruit it, right now the temperature is suitable for the growth of mycelium, or maybe even friuting indoors? I am having some older mature mycelim buried now in the flowerpot, I am keeping the surface layer wet and check and prey to them everyday :D But my biggest hope is next spring when the morels in the nature are coming, I will also plant some cultures outside to see...
Yesterday I dig some roots out from an apple tree, cut the roots into small pieces and collected them into a jar, will see if the morel likes this food. I will report here as soon as I get the result.

regards
Li-Barthel
knorkas
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Re: Morchelsklerotien aus getrockneten Pilzen

Beitrag von knorkas » Freitag, 06. Januar 2012 18:45

Hallo Allerseits!

Ich grüble gerade ebenfalls darüber nach, wozu Morcheln eigentlich Sklerotien brauchen und bin per google daraufhin auf dieses Forum gestoßen.
Die meisten anderen Pilze brauchen doch solche angeblichen "Überdauerungsorgane" nicht, sondern bei ihnen überdauert einfach das Mycel.
Deshalb meine Frage: Weiß jemand, ob sich bereits im Sclerotium ein paar Sporen befinden?

Das wäre dann für mich nämlich ein Indiz, dass sich Morcheln einerseits wie Trüffel per Darmpassage von Schweinen ausbreiten und als 2. Ausbreitungsstrategie auch noch Fruchtkörper ausbilden und würde m.E. diese relativ riesigen, fleischigen Sklerotien erklären (soll Schweinen einen lohnenswerten Happen bieten)...

Grüße
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Re: Morchelsklerotien aus getrockneten Pilzen

Beitrag von Mycelio » Mittwoch, 07. März 2012 16:12

Hallo,

Morchelsklerotien sind keine Fruchtkörper wie bei Trüffeln, sondern sporenfreie Nährstoffspeicher.

Gruß, Carsten
Florian
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Re: Morchelsklerotien aus getrockneten Pilzen

Beitrag von Florian » Donnerstag, 08. März 2012 15:35

Verdammt, jetzt hab ich den Text extra englisch geschrieben, um dann draufzukommen, dass die Beiträge auf die ich antworten wollte ja schon drei Jahre alt sind :lol:
Wenns jemanden interessiert viel Spaß damit, zum Übersetzen hab ich jetzt keine Lust mehr



I don't have experience growing morrels, but i have quite some experience hunting them. I don't think the appearence of M. conica in beds with pine park has much to do with the nutrients morrels can get from the bark, but they seem to need quite an acidic environment. I have never found them on mulched areas without nutrient rich soil beneath, but on beds with fresh compost they seem to grow with a really high probability (50%+) the year after the beds are created.

The bedrock in the area i live is purest chalk and M. conica can only be found wild in areas with acidic soil, such as pine forests, and are quite rare in nature. In all the areas where the soil is neutral to alkaline we only find M. esculenta.

What both have in common is the need for fresh nutrients, but the origin of these doesn't seem to be that important. For planting them outdoors i would try beds with stuff like fresh kitchen slops, fruit (here loads of M. esculenta grow beneath apple trees where the fruits are left to rot), fresh compost, grass cuttings or small branches, mixed 1:1 with soil. For M. esculenta or Disciotis venosa i would add grass sods on top and chalkpowder in the soil, for M. conica a top layer of pine bark should be perfect.

I think it would be best to create beds during late summer or fall for a harvest during next spring.
What's most important is to keep the soil wet during spring. If it is to dry once there won't be any fruitbodys, but with a layer of bark or sod it actually takes quite some time until the soil gets to dry


I've been thinking about this for some time now, but didn't have the time to try it yet... maybe next year, this year i already have to much projects :D

good luck
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